nieuwtje

Duidelijk energie

Energieleveranciers zijn duidelijker over energierekening

Al meerdere keren zijn energieleveranciers op de vingers getikt wegens onduidelijke energienota’s en eindafrekeningen. Zij werden dan verplicht om deze overzichtelijker en duidelijker te maken door de Autoriteit Consument en Markt. Deden zij die niet, dan konden de leveranciers rekenen op een hoge boete. Inmiddels hebben alle energieleveranciers maatregelen genomen voor het verduidelijken van de energierekening.

21 energieleveranciers op de vingers getikt

In 2017 zijn door de Autoriteit Consument en Markt ruim veertig energiebedrijven onderzocht. Hiervan zijn 21 energieleveranciers op de vingers getikt omdat zij niet voldeden aan de uitgangspunten voor transparantie. Drie leveranciers waren zo onduidelijk dat de Autoriteit Consument en markt dreigde een lat onder dwangsom op te leggen. Twee bedrijven hebben deze last ook daadwerkelijk gekregen maar hoefde de dwangsom niet te betalen omdat zij direct veranderingen hebben doorgevoerd.

Verkeerde kosten op nota

Tijdens het onderzoek is de Autoriteit Consument en Markt er ook achter gekomen dat energieleveranciers naast de vaste leverancierskosten ook nog andere onvermijdbare kosten rekende. Dit zijn vaste kosten en deze moeten ook zo worden weergegeven op de energierekening. Het is en belangrijke kostenpost voor veel huishoudens, de energierekening. Daarom moet deze ook voor iedere Nederlander duidelijk en begrijpelijk zijn.

Iedereen voldoet aan de eisen

Inmiddels voldoen alle energieleveranciers aan de eisen van de Autoriteit Consument en Markt. Toch kun je nog vragen hebben over je energierekeningen. Je kunt natuurlijk  terecht bij je eigen energieleverancier met vragen. Partijen zoals Consumind helpen je graag bij het uitleggen van je energierekening. Zij zijn onafhankeleijk en kunnen je precies vertellen wat je wilt weten over je energierekening. Daarnaast kunnen ze ook meteen kijken of je nog wel de juiste energietarieven hebt en of je niet te veel betaalt. Dat is direct mooi meegenomen want vaak kun je tot wel 300 euro besparen op een energiecontract. Zeker als je al voor een langere periode bij een energieleverancier bent aangesloten. Daarom kun je het beste altijd even naar je energierekening laten kijken. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor je gas en stroom en je de juiste voorwaarde hebt voor je contract.